Blogroll

Sunday, July 28, 2013

The Wolverine 2013- Sinopsis


The Wolverine yang awalnya menjadi bagian dari X-Men: Days of Future Past, malah merepotkan sekuel X-Men tersebut.
 


Cerita The Wolverine Merepotkan Sekuel X-Men

Liputan6.com, Los Angeles : The Wolverine, film yang akan dirilis pada 24 Juli mendatang nanti, sempat dianggap terlepas dari kejadian dalam film X-Men: The Last Stand dan tidak mengacu pada X-Men Origins: Wolverine. Bahkan, diyakini film ini memiliki hubungan erat dengan X-Men: Days of Future Past yang sedang digarap Bryan Singer.

Namun, menurut sutradara James Mangold, film yang sudah digarapnya tersebut tidak akan ada kaitannya dengan X-Men: Days of Future Past. James menjelaskan bahwa mereka sudah memulai syuting The Wolverine saat Bryan Singer menerima posisinya sebagai sutradara sekuel X-Men: First Class itu, seperti diwartakan Collider (25 Juni 2013).

Walaupun begitu, bukan berarti kedua film tersebut akan bertentangan. Bryan Singer justru sudah mengamati secara jeli bagaimana James membuat alur serta jalan cerita yang sudah dibuatnya. Sehingga, bisa dipastikan bahwa keduanya berkaitan walaupun tidak terlalu erat.

"Bryan dan saya sudah membicarakannya dan ia telah melihat apa yang saya lakukan," ujar James Mangold. Film The Wolverine akan mendatangkan kembali sang ikon Hugh Jackman, ditemani oleh para aktor serta aktris yang belum pernah terlibat film-film X-Men.

Sinopsis Film The Wolverine (2013)
Film ini mengisahkan perjalanan hidup Logan sebagai mutan sebelum bergabung dengan X-Men. Diawali dengan cerita masa kecil Logan "Wolverine" (Hugh Jackman) dan saudaranya Victor Creed “Sabretooth” (Liev Schreiber) . Pertemuannya dengan William Stryker (Danny Huston) pimpinan proyek Weapon-X akhirnya membuat kedua bersaudara ini saling bermusuhan.  Setelah kekasihnya dibunuh oleh Victor, Logan pun menuntut balas dan terjadilah pertarungan antara Logan dan Victor dan pertarungan tersebut dimenangkan oleh Victor dengan menghancurkan cakar tulang yang dimiliki Logan.  Kemudian Logan menerima tawaran Jenderal Stryker untuk menjadikan dirinya sebagai bahan percobaan dengan memasukkan bahan yang sangat keras ke dalam tubuhnya. Percobaanpun berhasil, cakar Logan yang semula berupa tulang biasa menjadi logam yang keras dan tajam.  Akhirnya Logan mencari Victor untuk membalas dendam kembali dan kemudian Logan mengetahui bahwa percobaan Jenderal Stryker terhadap dirinya merupakan usaha untuk menciptakan mutan kuat bernama Weapon X.  Akhirnya Logan dan Victor bergabung untuk melawan Weapon X, sebuah mutan hasil percobaan Jenderal Stryker. Di akhir cerita, Logan menjadi hilang ingatan karena tembakan peluru adamantium di kepalanya.

Director: James Mangold
Writers: Mark Bomback (screenplay), Chris Claremont (comic book)
Stars: Hugh Jackman, Famke Janssen, Will Yun Lee  

The Wolverine mengangkat cerita perjalanan Wolverine ke negeri Nippon untuk berlatih bersama seorang Samurai. Perjalanan yang dilakukannya tidak mudah, banyak hambatan dan pertarungan serta penggunaann teknik-tehnik pengambilan gambar peringkat tinggi.Jackman, 44, gigih melakukan aktiviti fizikal untuk mempersiapkan diri­nya mem­bawa watak adiwira ini,dalam The Wolverine.Dalam The Wolverine, Jackman diberikan watak sebagai manusia luar biasa yg panas baran seperti perah dipaparkan dalam beberapa siri The X-Men. Sumber berkata, untuk memastikan bentuk fizikalnya memenuhi kehendak penerbit, Jackman mendapatkan bantuan daripada  Dwayne Johnson - yang lebh dikenali sebagai, The Rock.


"Jackman dinasihat mengambil makanan enam kali sehari dan menaikkan berat badan setengah kilogram seminggu selama enam bulan," katanya.

Untuk mencapai matlamat itu, Jackman perlu me­ngambil 6,000 kalori sehari dengan membanyakkan me­ma­kan ayam, daging dan beras perang. Melalui  The Wolverine, penonton dibawa mengi­kuti pengembaraan watak utama ia itu, Logan, ke Nippon dan menyertai watak misteri dari masa silamnya menentang musuh.

Selain berlatih dengan samurai, Logan terpaksa meng­hadapi Yakuza, menteri yang korup dan melihat tunangnya jatuh ke tangan musuh.
Dilaporkan menelan be­lanja lebih RM300 juta, pengarah James Mangold memutuskan untuk memulakan cerita dalam pelem, mengikut plot terakhir  X-Men: The Last Stand.
 
The Wolverine


 

Future Barrel, pelaburan minyak Ron 5 Rm 1200 dividen Rm300 setiap (15 hari)


PILIH YG MANA ANDA MAMPU.....

1. RON 5 > HARGA SEMASA RM 1,200.00
HARGA HANTAR RM 1,500.00

2. RON10 > HARGA SEMASA RM 2,400.00
HARGA HANTAR RM 3,000.00

3. RON30 > HARGA SEMASA RM 7,200.00
HARGA HANTAR RM 9,000.00

4. RON50 > HARGA SEMASA RM 12,000.00
HARGA HANTAR RM 15,600.00


-SEMUA PEMBYRN BONUS 15 HARI TERUS KE AKAUN BANK ANDA
TANPA SEBARANG CHARGE.....

- TIDAK ADA PENGGUNAAN E-WALLET YANG MERAGUKAN

- PEMBYRN COMMISSION LEVEL 1 HGGA LEVEL 3 AKN
BERLAKU BERULANG KALI BERTERUSAN MENGIKUT URUSNIAGA
SETIAP 3 MINGGU.....


DIBIZ NI BLH GUNA SATU ACC SJA ....X PERLU
LETAK BYK ACC ....ANDA BLH LETAK BYK NAMA...
YG JOINT BIZ NI TP GUNA SATU ACC SJE...

YG BESTNYA!!!
ANDA JOINT RM1200.00 DPT RM1500....X ADA APE2 POTONGAN...

ANDA BUAT...ANDA DAPAT...UNTUK PASIF INVESTER , INI ADALAH 100% PROGRAM TERBAIK UTK ANDA. 

- 100% PASIF INCOME - JOINT(REGISTER) DAN


 TUNGGU 15HARI SAHAJA


- MODAL DAN KEUNTUNGAN/BONUS AKAN DIBAYAR PADA HARI KE 16 (waktu bekerja)


- TERIMA BAYARAN, KONTRAK TAMAT.
- BOLEH TOPUP SEMULA JIKA MAHU LAGI


- PEMBAYARAN MODAL/PAKEJ BOLEH MELALUI PAYPAL / LIBERTY RESERVE / CASH 

MODAL MINIMUM = USD400 @ RM1,200 MODAL

 
MAXIMUM = USD4000 @ RM12,000 

KENAPA PERLU JOIN FBC
DIBIZ NI BLH GUNA SATU ACC SJA ....X PERLU
LETAK BYK ACC ....ANDA BLH LETAK BYK NAMA...
YG JOINT BIZ NI TP GUNA SATU ACC SJE...

YG BESTNYA!!!
ANDA JOINT RM1200.00 DPT RM1500....X ADA APE2 POTONGAN...

ANDA BUAT...ANDA DAPAT...


UNTUK PASIF INVESTER , INI ADALAH 100% PROGRAM TERBAIK UTK ANDA. 

- 100% PASIF INCOME - JOINT(REGISTER) DAN


 TUNGGU 15HARI SAHAJA


- MODAL DAN KEUNTUNGAN/BONUS AKAN DIBAYAR PADA HARI KE 16 (waktu bekerja)


- TERIMA BAYARAN, KONTRAK TAMAT.
- BOLEH TOPUP SEMULA JIKA MAHU LAGI


- PEMBAYARAN MODAL/PAKEJ BOLEH MELALUI PAYPAL / LIBERTY RESERVE / CASH 

MODAL MINIMUM = USD400 @ RM1,200 MODAL

 
MAXIMUM = USD4000 @ RM12,000 


Jika berminat boleh tinggal kan no tel di ruangan komen.
Terima kasih…

Anwar berang dengan kadar petisyen pilihanraya ditolak

 


Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berang dengan kadar mahkamah menolak kes petisyen pilihan raya umum ke-13 yang difailkan oleh calon-calon Pakatan Rakyat.

Anwar berkata, peguam beliau akan membuat satu pendirian yang kuat esok mengenai perkembangan berkaitan dengan penolakan petisyen pilihan raya, di mana calon-calon juga diperintahkan membayar kos kepada lawan mereka.

"Peguam kami akan membuat pengumuman mengenainya di KL, kami sedang berbincang tindakan kami selanjutnya," katanya kepada pemberita di Pulau Pinang ketika ditemui pada majlis berbuka puasa di Seberang Jaya malam tadi.

Beliau menyifatkan sebagai tidak masuk akal dan tidak betul, cara hakim-hakim menolak kes-kes tersebut atas alasan teknikal tanpa membenarkan kes-kes itu dibicarakan.

Malah, kata Anwar, Pakatan juga tidak boleh menerimanya sekiranya perkara yang sama juga berlaku kepada petisyen yang difailkan oleh BN.

Pada 23 Julai, petisyen yang difailkan oleh dua calon PKR dari Pulau Pinang - Abdul Halim Hussain (bagi kerusi DUN Teluk Bahang) dan Muhammad Baktiar Wan Chik (bagi kerusi Parlimen Balik Pulau) ditolak oleh Mahkamah Tinggi Pulau Pinang.

Kedua-duanya yang kalah kepada calon BN dalam pilihan raya umum lalu, diperintah membayar kos - Abdul Halim RM10,000 dan Muhammad Baktiar RM30,000 - kepada lawan mereka, pegawai pengurus piihan raya dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Hakim Hadariah Syed Ismail mengeluarkan perintah itu kepada kedua-duanya kerana gagal mematuhi peruntukan di bawah Peraturan Petisyen Pilihan Raya 1954.

Minggu lepas, calon PAS bagi Parlimen Titiwangsa, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi (kanan) diperintahkan membayar RM40,000 kepada SPR dan RM30,000 kepada lawannya apabila petisyennya ditolak di Kuala Lumpur.

Manakala lawan calon PKR bagi Parlimen Batu, Tian Chua - calon dari BN Dr Dominic Lau - yang ditolak petisyennya, diperintahkan membayar RM50,000 kepada Tian, selepas peguam calon PKR bertegas mengenainya dalam prosiding mahkamah.

Tayangan filem 'The New Village' ditangguhTayangan filem 'The New Village' ditangguh bagi membolehkan Lembaga Penapisan Filem (LPF) di bawah Kementerian Dalam Negeri meneliti semula kandungannya.
    
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata filem yang dijadual ditayang pada Ogos itu perlu ditapis semula dari segi plot cerita dan mesejnya.
    
Beliau berkata LPF memberi kelulusan kepada filem itu sejak tahun lepas namun ada media sosial dan badan bukan kerajaan (NGO) yang membangkitkan tentang unsur komunisme dalam filem berkenaan.
    
Menteri itu bercakap kepada pemberita selepas majlis berbuka puasa bersama Jabatan Penjara  di ibunegara malam tadi.
    
Akhbar hari ini melaporkan pendedahan sebuah blog mengenai filem itu yang dilihat mengangkat Parti Komunis Malaya sebagai 'hero' dan mempersoal bagaimana ia boleh ditayang pada bulan kemerdekaan sedangkan filem 'Tanda Putera', yang mengisahkan perjuangan pemimpin negara dalam mendepani insiden 13 Mei, terpaksa ditangguh tayangan beberapa kali.
The New Village’, yang mengisahkan penempatan semula komuniti Cina sewaktu pencerobohan komunis, ditetapkan untuk tayangan umum pada 22 Ogos.

Sedutan filem itu memaparkan kisah cinta di antara seorang wanita Cina dan seorang pendukung fahaman komunis dan perbezaan di antara dua dunia mereka.
Penayangan filem itu dibantah oleh Pemuda Umno di mana exconya, Lokman Noor Adam mengkritik sebuah filem bertajuk ‘The New Village’ yang didakwanya mengagungkan fahaman komunisme.

Beliau ingin tahu bagaimana filem itu begitu mudah diluluskan untuk tayangan sewaktu filem ‘Tanda Putera’ yang berlatar belakangkan rusuhan kaum 13 Mei 1969 sudah berulang kali ditangguhkan tayangannya.

Ia juga turut dibantah oleh Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) mendesak kerajaan menangguhkan sebarang tayangan filem 'The New Village' yang dilihat seolah-olah, cuba menghidupkan gerakan komunis di negara ini.
   
Timbalan Presiden GPMS Ezaruddin Abd Rahman berkata pihaknya turut meragui fakta yang terdapat dalam filem itu selain ia mungkin mempunyai agenda tertentu yang boleh memberi kesan buruk kepada generasi muda.

Shahrizat digesa berundur, jangan sekat cabaranKetua Wanita Umno Malaysia, Datuk Seri Shahrizat Jalil digesa berundur daripada jawatannya dan tidak menggunakan alasan 'perlawanan emak dan anak' bagi menghalang cabaran bekas ketua Puteri Umno Datuk Azalina Othman Said. 

Bekas setiausaha wanita Umno Malaysia, Datuk Faridah Abu Hassan berkata Shahrizat dahulu juga mencabar Datuk Seri Rafidah Aziz untuk jawatan itu walaupun didakwa pernah bersumpah atas nama Allah untuk tidak berbuat demikian.

"Jadi sekarang ini, kenapa pula dia nak kata Azalina jangan bertanding?

"Shahrizat tak boleh sekat mana-mana pihak untuk bertanding dan pertandingan tidak memecahbelahkan perpaduan wanita," katanya sewaktu mengulas perkembangan terkini pergerakan itu menjelang pemilihan parti hujung tahun ini.

Beliau ditemui selepas mesyuarat agung tahunan Umno cawangan Jalan Foss yang diketuainya di Kuala Lumpur malam tadi.

Bercakap lanjut, Faridah turut menggariskan dua sebab Shahrizat perlu berundur pada pemilihan kelak - prestasi Wanita Umno mutakhir ini dan skandal pinjaman RM250 juta National Feedlot Corporation (NFC).

Jelasnya Shahrizat kerap melaungkan tentang keperluan kabinet diisi oleh 30 peratus kaum wanita namun, selepas pilihan raya lalu hanya seorang sahaja exco wanita Umno terpilih menganggotai jemaah menteri. 

"Pengundurannya perlu (dilakukan) supaya PRU nanti kita boleh ambil hati orang muda untuk menyokong BN kembali.

"Kalau Shahrizat melaungkan 30 peratus (perwakilan), tolong namakan pada saya bilangan wanita Umno yang jadi anggota parlimen.

"Sekarang ini di kalangan exco yang jadi anggota parlimen cuma satu iaitu (MP Beaufort) Datuk Azizah Mohd Dun.

"Datuk Noriah Kasnon (MP Sungai Besar) bukan exco Wanita, Datuk Halimah Sadique (MP Tenggara) bukan exco Wanita Umno," katanya.

Shahrizat juga, kata Faridah tidak wajar menggunakan alasan beliau tiada kaitan dengan skandal NFC.

Beliau sendiri mendakwa menerima SMS agar mengerahkan Wanita Umno ke mahkamah untuk menyokong Shahrizat setiap kali perbicaraan NFC berlangsung.

Beliau juga tidak yakin Shahrizat akan terus kekal popular dalam pergerakan itu memandangkan Shahrizat kini bukan lagi menteri mahu pun pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga (MPWK)

"Melalui majlis itu dia boleh beri program kepada wanita di setiap bahagian, dalam setahun adalah dalam RM50 ke RM60,000.

"Jadi sekarang ini dia tak jadi menteri lagi, dia tak jadi pengerusi MPWK lagi, apa lagi yang dia boleh sumbang kepada wanita? 

"Tak ada apa-apa," kata Faridah yang menjadi exco Wanita sewaktu ia diketuai Rafidah Aziz

Pelajar diburu baling mercun cederakan dua beradik

KUALA TERENGGANU - Polis kini memburu dua pelajar tingkatan lima di Besut kerana disyaki membaling mercun kepada dua kanak-kanak di kampung Gong Manok, Besut Rabu lepas.

Kejadian pada pukul 9.20 malam itu menyebabkan dua beradik berusia tiga dan tujuh tahun itu cedera di bahagian mata, paha dan kaki kanan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Terengganu ACP K.Manohanaran berkata dua pelajar yang menaiki motosikal membaling mercun itu ketika dua beradik berkenaan bersama dua lagi abang mereka bermain basikal di halaman rumah mereka.

"Pembonceng motosikal terbabit menyalakan mercun bola dan membalingnya ke arah empat beradik itu...mercun itu jatuh berhampiran kedua kanak-kanak itu.

"Kami sudah mengenal pasti kedua-dua suspek yang berusia 17 tahun itu dan mereka dipercayai tinggal sekampung dengan mangsa. Gerakan memburu sedang giat dijalankan," katanya kepada pemberita di sini.

Manoharan berkata kanak-kanak lelaki yang berusia tiga tahun cedera parah di bahagian mata kanan dan paha manakala kakaknya yang berusia tujuh tahun cedera di kaki kanan.

Kedua-dua mereka kini dirawat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian, Kelantan dan keadaan mereka dilapor stabil, katanya.

Malam Lailatul Qadar: Cerita Pokok Sujud Tiada Dalam Agama, Dongeng

Disebut dalam hadis Nabi SAW dari ‘Aisyah RA,
Ertinya: “Nabi SAW apabila memasuki sepuluh akhir (dari bulan Ramadhan), baginda mengetatkan kainnya, menghidupkan malamnya dan membangunkan keluarganya.” (riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Mengetatkan kainnya yakni kiasan bagi berjima’ dan muqaddimah jima’.
Ini kerana perkataan-perkataan Nabi SAW diriwayatkan dengan bahasa yang sopan.
Nabi menghidupkan malam dengan amalan-amalan kebaikan, antaranya dengan memperbanyakkan doa, antara contoh doa yang tsabit dalam hadis Nabi yang baginda baca pada bulan Ramadhan berulang kali,
“Ya Allah ya Tuhanku, sesungguhnya Engkau bersifat Pengampun, Engkau suka kepada pengampunan maka ampunilah aku.”
Begitu juga tsabit di dalam hadis baginda menghidupkan malam dengan shalat.
Shalat tarawih, qiyamullail.
Walaupun terdapat perbahasan di kalangan para ulama tentang bolehkah sesudah shalat tarawih disambung pula di penghujung malam dengan shalat malam yang lain.
Ada ulama menterjemahkan shalat tarawih itu adalah shalat malam.
Ada yang membezakan di antara shalat tarawih dengan shalat tahajjud, antaranya Syaikh Dr. Shalih bin Fauzan Al Fauzan hafizhahullah.
Ada di kalangan ahli ilmu yang lain di antaranya Syaikh Muhammad bin Nashiruddin Al Albani beliau memahami hadis Aisyah RA,
Ertinya: “Rasulullah SAW tidak pernah menambah jumlah rakaat dalam shalat malam di bulan Ramadhan dan tidak pula pada selainnya melebihi 11 rakaat.” (riwayat Bukhari no. 1147 dan Muslim no. 738)
Maka dari hadis ini beliau memahami bahawasanya itulah shalat malam, tarawih, dan tahajjud.
Ini juga merupakan perbezaan ijtihad yang seharusnya kita hormat-menghormati setiap pandangan.
Maka terpulang sekiranya seseorang ingin menambah shalat malamnya sesudah tarawih sekiranya dia meyakini seperti itu asalkan dia melakukannya berasaskan dalil dan bukan emosi atau ketaksuban.
Selain itu, malam Ramadhan juga dihidupkan dengan amalan membaca Al Quran;
Maksudnya: “Bulan Ramadhan (adalah) bulan yang di dalamnya diturunkan Al-Qur’an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara al-haq dan bathil).” (surah Al-Baqarah, 2: 185)
Digandingkan bulan Ramadhan dengan penurunan Al Quran Al Karim, ini bukan hal yang kecil. Sabda Nabi SAW,
Maksudnya: “Bacalah Al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat memberikan syafaat bagi pembacanya.” (riwayat Imam Muslim, dari Abu Umamah Al-Bahili)
Nabi membaca dan mengkhatam Al Quran dengan Jibril pada setiap Ramadhan. Kaedah mengkhatam Al Quran di kalangan masyarakat pada hari ini perlu kita perbetulkan. Kaedah tadarus mestilah berkehendak kepada sekurang-kurangnya dua pihak. Seorang membaca dan yang lain mendengar dan membetulkan jika ada kesalahan, bukan membaca beramai-ramai.
Dengan tadarus Nabi mengambil pelajaran dan belajar tentang Al Quran, itu erti tadarus di dalam bulan Ramadhan Al Mubarak.
Fathul_Bari_Mat_Jahaya_insider
Carilah Lailatul Qadar
Banyak hadis yang menyebutkan tentang hal ini, antaranya:
Maksudnya: “Barangsiapa yang beribadah pada saat lailatul qadar, kerana iman dan mengharap pahala, maka dosanya yang telah lalu akan diampuni.” (riwayat Imam Al Bukhari dan Nasa-i)
Nabi SAW juga menyebut seperti yang datang dari Aisyah RA,
Artinya: “Carilah lailatul qadar di sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan.” (riwayat Imam Al-Bukhari dan Muslim)
Bahkan Nabi SAW memberikan petunjuk yang lebih terperinci untuk kita mencari Lailatul qadar dengan memperincikan lagi di dalam riwayat yang lain,
Ertinya: “Carilah malam al-qadar di malam ganjil pada sepuluh malam terakhir bulan Ramadan.” (riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Baginda SAW turut bersabda dalam riwayat yang lain,
Ertinya: “Maka carilah (lailatul qadar) pada malam kesembilan, ketujuh, dan kelima (dari 10 malam yang terakhir).” (riwayat Imam Al Bukhari)
Bukan sekadar itu sahaja, datang pula atsar dari Ubay bin Ka’b RA yang berkata:
“Demi Allah, sungguh aku tahu malam mana malam itu (lailatul Qadar), ia adalah malam di mana Rasulullah SAW memerintahkan kami untuk menghidupkan malamnya, iaitu malam ke 27.” (riwayat Imam Muslim)
Ini adalah pendapat sahabat Nabi RA. Walaubagaimanapun Al Hafidz Ibn Hajar Al Atsqalani rahimahullah membuat rumusan daripada keseluruhan tentang hadis-hadis berkaitan Lailatul Qadar, menurutnya Allah SWT lebih mengetahui bilakah malam tersebut, cuma Nabi SAW memberi kepada kita tanda-tandanya maka kita dituntut mencari dan menghidupkan malam tersebut.
Ia bukan bererti Nabi SAW menetapkan malam itu pada 27, 29, atau 25, tetapi sebenarnya ia adalah sebagai satu ujian kepada orang-orang yang bertakwa kepada Allah SWT.
Orang yang tidak pernah menghidupkan malam sejak awal Ramadhan dan hanya menunggu untuk beribadat pada lailatul qadar tidak mungkin berhasil mendapatkan malam tersebut, melainkan dia konsisten sejak awal lagi, mudah-mudahan dia memperolehnya.
Tanda-tanda Lailatul Qadar
Tanda-tanda lailatul qadar menurut adat melayu seperti pokok sujud dan sebagainya, ia mungkin hanyalah dongeng dan ianya tidak pernah wujud dari ajaran agama.
Kita hanya mengambil ilmu tentang lailatul qadar dari hadis-hadis Nabi SAW, antaranya:
1. Malam yang cerah, tidak panas dan tidak sejuk
Ertinya: “Sesungguhnya aku diperlihatkan lailatul Qadar kemudian dilupakan dariku dan ia ada di sepuluh terakhir (dari bulan Ramadhan) dan ia adalah malam yang baik dan cerah, tidak panas dan tidak pula sejuk, seakan-akan di dalamnya ada bulan purnama yang menerangi bintang-bintang, syaitan-syaitan tidak keluar sampai terbit fajar.” (riwayat Ibnu Khuzaimah dan dinilai sahih oleh al-Albani di dalam koreksi beliau terhadap shahih Ibnu Khuzaimah)
2. Pada pagi harinya, matahari terbit tidak memancarkan cahaya yang terik, Rasulullah SAW bersabda:
Ertinya: “Matahari terbit pada harinya tidak mempunyai sinar.” (riwayat Muslim, no. 1762)
Walaubagaimanapun, perkara-perkara ini semua tidak boleh ditunggu baru hendak beramal, ianya tidak akan menjadi. Kita juga tidak mahu mencarinya di siang hari, sedangkan pada malam sebelumnya kita isikan dengan tidur.
Itu semua bukan yang terpenting, ianya hanyalah tanda-tanda yang diberikan oleh Nabi SAW sebagai satu semangat untuk kita mendekatkan diri dengan Allah SWT.
Yang pentingnya adalah menghidupkan malam-malam di dalam bulan Ramadhan Al Mubarak.
Wallahu-A’lam.

TRAGIS..Murid Darjah 2 Yang Berteduh Bawah Lori Hancur Digelek Kenderaan Tersebut


TRAGIS..Murid Darjah 2 Yang Berteduh Bawah Lori Hancur Digelek Kenderaan Tersebut


LAHAD DATU –  Tindakan seorang murid berusia lapan tahun berteduh daripada panas terik di bawah lori seberat 10 tan sementara menunggu ketibaan bas sekolahnya berakhir tragedi apabila badannya hancur digilis tayar kenderaan berat itu selepas pemandunya dikatakan tidak menyedari kehadiran kanak-kanak berkenaan.
Dalam kejadian jam 11 pagi di Jalan Kastam Baru di sini semalam, mangsa Syarif Junior Langbas Jul Husin ditemui dengan masih berpakaian seragam dan menggalas beg dengan hampir seluruh badannya hancur digelek tayar kenderaan itu.
Pemandu yang menyedari menggilis sesuatu kemudian melakukan pemeriksaan sebelum terkejut apabila mendapati badan murid Sekolah Kebangsaan Pekan III itu hancur sebelum melarikan diri.
Difahamkan, mangsa dikatakan menunggu bas untuk ke sekolah dan berteduh di bawah lori berkenaan.
Pemandu lori berkenaan dipercayai cuba mengundurkan kenderaan itu untuk membantu seorang lagi rakannya membaiki kenderaan.
Akibat tragedi itu, mangsa mati di tempat kejadian.
Ketua Polis Daerah Lahad Datu Superintendan Samsudin Mat ketika dihubingi mengesahkan kejadian itu dan berkata, siasatan lanjut dijalankan.
“Mayat mangsa dihantar ke Hospital Lahad Datu untuk dibedah siasat dan polis masih memburu pemandu lori yang dipercayai melarikan diri sebaik menyedari kejadian itu.
“Polis giat memburu suspek dan kes disiasat mengikut Seksyen 41, Akta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya.
Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, Mohd Apandi Mahmood berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 11.10 pagi sebelum mengarahkan sebuah jentera bersama enam anggota ke tempat kejadian.
“Sebaik tiba, kami mendapati mangsa berada di bawah tayar lori dalam keadaan badan dan otak bersepai. “Mayat mangsa yang masih menggalas beg dan berpakaian sekolah dikeluarkan selepas mengalihkan tayar lori itu,” katanya.- Harian Metro

15 kaki judi terjun laut

Georgetown: Ketika umat Islam lain berebut meraih pahala dengan menunaikan solat Tarawih, lain pula yang berlaku bagi 21 ‘tahi judi’ yang leka mempertaruhkan nasib dengan bermain judi pakau di pondok nelayan di Jelutong, kelmarin.
Mereka yang beragama Islam itu juga menjadikan pondok belakang sebuah restoran dengan lokasinya di tepi laut sebagai ‘markas’ berikutan lokasi itu agak tersorok daripada pandangan orang ramai.

Bagaimanapun, taktik itu tidak menjadi apabila sepasukan polis Bahagian Perjudian, Kongsi Gelap dan Maksiat (D7) negeri yang diketuai Inspektor Abdul Rahim Sulaiman menyerbu lokasi berkenaan.

Dalam serbuan jam 11 malam itu, 15 kaki judi yang khuatir dicekup sanggup mempertaruhkan nyawa dengan terjun ke laut walaupun ketika itu air pasang.


ANTARA kaki judi yang ditahan dalam serbuan, semalam.

Menurut sumber, serbuan terbabit dilakukan hasil intipan serta maklumat orang awam yang curiga dengan kegiatan sekumpulan lelaki di kawasan itu hampir setiap malam sejak bermulanya Ramadan.